diumenge, 21 d’abril del 2024

L'AUTOENGANY

Com diu Eugeni Gregori, "l’autoengany consisteix a creure’ns alguna cosa contra l'evidència, encara que aquesta se’ns mostre fins a la sacietat. Senzillament, no la volem veure. Per tant, ens aferrem a les nostres fantasies malgrat que aquestes estiguen desmentides per allò real". Hi ha, per tant, en l'autoengany un component de renúncia a saber la veritat, perquè tenint-ne l'evidència defugim avenir-nos amb ella.
Moltes són les causes que poden desencadenar aquesta actitut, tot i que jo crec que les podríem classificar en dues grans categories:
a) Per una banda, caldria parlar d'un autoengany defensiu: hi ha qui adopta aquesta actitut tan irracional per necessitat o per por, bé perquè no té valor en un moment donat d'acarar la veritat tal qual és, bé perquè els seus interessos li impedeixen assumir una veritat que l'obligaria a actuar d'una manera distinta a la seua conveniència.
b) Però també hi ha un autoengany de caire més ofensiu, que consisteix a mentir als altres per a mentir-se a si mateix. Es tracta d'aquelles situacions en les quals la persona transmet històries, situacions i percepcions que estan distorsionades. En un principi sí que s'és conscient d'esta xicoteta distorsió de la realitat, però a poc a poc la persona acaba sent absorbida pel seu relat i el personatge. A diferència de l'anterior, aquest autoengany és socialment més perillós, ja que no para esment a evitar perjudicis als altres.
Per a Arendt, l'autoengany és el perill per excel·lència dels polítics. Perquè els mentiders autoenganyats perden tot contacte amb un món real que finalment sempre els acaba atrapant.
Prou sovint, els polítics es comporten com a mentiders autoenganyats que tenen una fe infinita en el poder de la comunicació política per a conquistar la ment del públic. Es donen en ells les dues versions de l'autoengany, ja que, per una part necessiten creure's el que es convé per a resultar convincents quan neguen la realitat, i per una altra part necessiten que els ciutadans creguen les seues divagacions perquè sense els seus vots no poden arribar enlloc. A tal fi, fan servir la propaganda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada