UN RECORREGUT PER LES CANÇONS DELS BEATLES

Encara que els Beatles són bàsicament un grup de música pop, cal no oblidar que tenen una base de Rock & Roll i de Rhythm & Blues molt forta, i que aquesta influència es deixa notar en les seues composicions al llarg de tota la seua carrera. Hi ha, per tant, en la seua música una condensació de diferents estils musicals i tot això conforma una barreja a la qual ells van saber dotar d’una forta originalitat i desenvolupament. Arreplegaren la tradició i la portaren més enllà del seu temps, com han fet al llarg de la història els artistes més influents. Hi ha una interpretació de “Twist & Shout” dels Isley Brothers, que cal escoltar, cantada per Lennon, on els Beatles ens mostren d’una manera impressionant la seua gran qualitat com a intèrprets de Rock & Roll, a l’altura d’Elvis Presley i d’altres grans figures de l’època.
A la primeria, els Beatles eren un grup que es dedicava a interpretar, sobretot, cançons d’altres grups o cantants coetanis i que a penes tenia uns quants temes propis. Després dels seus primers èxits, a partir de 1963, començaren a escriure amb regularitat les seues pròpies cançons, moltes d’elles amb una vertadera col·laboració entre els seus dos líders, Lennon i McCartney. En aquestes primeres composicions domina la seua preocupació per arribar a un públic juvenil. Però no són les típiques cançons per a adolescents que feien molts grups d’aquella època. Hi ha una qualitat i una força que fins aleshores no s’havia conegut, a més, el tarannà irònic de Lennon fa que les cançons tinguen un punt de malícia que supera la ingenuïtat característica de les composicions típiques del gènere. Així, arribaren ben prompte al número 1 a les llistes de vendes britàniques.
Us propose que escolteu “Please, Please Me” i “From Me To You”.
Es mouen en aquesta línia durant dos anys, però disc rere disc van evolucionant i madurant. A banda d’alguns singles fonamentals, com el de “She Loves You”, publiquen els LP’s “Please, Please Me”, “With The Beatles”, “A Hard Day’s Night”, “Beatles For Sale” i “Help”. Al llarg d’aquest temps porten a la perfecció màxima el seu estil singular. Dos d’aquestos LP’s es corresponen amb dos pel·lícules i, sobretot, a partir de “I Want To Hold Your Hand” i el disc i la pel·lícula “A Hard Day’s Night” conquisten el públic americà i passen a ser mundialment reconeguts com la millor banda de l’orb. Cal destacar la importància d’aquest període per a l’evolució posterior, ja que comencen a aparéixer-hi cançons d’una gran maduresa, que anuncien l’etapa que vindrà després, en la qual aconseguiran el seu màxim esplendor. Hi ha, per tant, dos línies conductores: perfeccionament i evolució, i ambdues es desenvolupen d’una manera molt ràpida.
Exemples de perfeccionament:
Escolteu “She Loves You” i “I Want To Hold Your Hand”.
Exemples d’evolució:
Us propose “A Hard Day’s Night”, “And I Love Her”, “No Reply”, “I Feel Fine”, “Ticket To Ride” i “Help”.
A partir de 1965 es completa l’evolució: els Beatles són ja un grup amb aspiracions d’universalitat. Les seues cançons assoleixen uns nivells de complexitat i d’originalitat inaudites. Apareixen tres LP’s fonamentals: “Rubber Soul”, “Revolver” i “Sargent Pepper’s”, a més d’alguns singles extraordinaris. Les cançons més innovadores i experimentals són de Lennon, però McCartney fa també cançons de gran qualitat dominades per una melodia encisadora o per un sentit del ritme molt eficaç, però menys original.
Escolteu les cançons de Lennon “In My Life”, “Nowhere Man”, “Girl”, “Rain”, “Tomorrow Never Knows” i “Strawberry Fields Forever”.
Escolteu les cançons de McCartney “Paperback Writer”, “Eleanor Rigny”, “Good Day Sunshine”, “For No One”, “Penny Lane” i “She’s Leaving Home”.
La cançó considerada per molts la millor del grup és composada per tots dos amb col·laboració: “A Day In The Life”, i forma part de “Sargent Pepper’s”, que és un LP que la revista “Rolling Stone” considera el número 1 de la història.
Altres cançons importants de “Sargent Pepper’s” són les següents:
“With A Little Help From My Friends” i “Lucy In The Sky With Diamonds”.
Després d’aquest disc fonamental, que es publica l’any 1967, la banda entra en un període de crisi creativa, que ve propiciada per diverses causes:
1ª. L’abús de les drogues, sobretot LSD, fa que perden el sentit crític i pensen que una obra mediocre es pot considerar a l’altura de la seua obra precedent.
2ª. Hi ha fortes tensions personals entre els components del grup. La fama fa que es tornen egocèntrics. Aquesta crisi afecta, sobretot, als dos líders, que sempre havien tingut una forta rivalitat, però que ara es trasllada a les seues relacions personals.
3ª. Yoko Ono entra en la vida de Lennon. És una artista mediocre, però té una formació intel·lectual superior a la de Lennon i li inculca unes idees sobre la creativitat artística que xoquen amb l’universalisme que caracteritza la seua música.
Apareixen, abans de disoldre’s, tres nous LP’s: el disc blanc, titulat “The Beatles”, “Abbey Road” i “Let It Be”, a més de dos pel·lícules i alguns singles. Hi ha, encara, cançons de gran qualitat, però, en general, el nivell ha baixat una mica. Així i tot, ja voldrien molts músics d’avui en dia escriure unes cançons d’un nivell tan sols aproximat.
Escolteu “I Am The Walrus”, “Revolution”, “Martha My Dear”, “Happiness Is A Warm Gun”, “Let It Be”, “The Long And Winding Road”,  “Don’t Let My Down” i “Come Togheter”.
Cal destacar, en aquesta darrera etapa, algunes composicions de George Harrison, de gran qualitat, com ara: “While My Guitar Gently Weeps”, “Something” i “Here Comes The Sun”, que cal escoltar.
Els Beatles van enregistrar unes 170 cançons pròpies, i d’elles més de la meitat són extraordinàries. No hi ha cap grup ni cantant de música popular que haja arribat tan lluny. Per fer-nos una idea de la seua vertiginosa evolució, escolteu el seu primer èxit, que és una cançó de 1962: “Love Me Do”, i tot seguit “She Said She Said”, de 1966, i finalment “You Never Giver Me Your Money”, de 1969.
Tot seguit, us deixe una llista de les 50 cançons que, a parer meu, són les millors dels Beatles. L’ordre de la llista és purament cronològic, en funció del seu enregistrament:
I Saw Her Standing There
She Loves You
All My Loving
All I’ve Got To Do
I Want To Hold Your Hand
You Can’t Do That
And I Love Her
A Hard Day’s Night
I’ll Be Back
No Reply
She’s A Woman
I Feel Fine
Ticket To Ride
You’ve Got To Hide Your Love Away
Help
I’ve Just Seen A Face
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
In My Life
We Can Work It Out
Girl
Tomorrow Never Knows
Rain
I’m Only Sleeping
Eleanor Rigby
For No One
Good Day Sunshine
She Said She Said
Strawberry Fields For Ever
Penny Lane
With A Little Help From My Friends
Lucy In The Sky With Diamonds
She’s Leaving Home
A Day In The Life
I Am The Walrus
The Fool On The Hill
Blackbird
Revolution
Hey Jude
Happiness Is A Warm Gun
Martha My Dear
Julia
Don’t Let Me Down
Two Of Us
Let It Be
The Long And Winding Road
Something
You Never Give Me Your Money
Here Comes The Sun
Come Together
Because

2 comentaris: