dissabte, 19 de gener del 2019

LA PINTURA MODERNISTA CATALANA

"Plein air", de Ramón Casas
El modernisme català és un moviment espiritualista, segons la definició de Maragall, que va suposar una reacció contra el naturalisme positivista. Com destaca Joan Fuster, el que caracteritza el modernisme és “la primacia o la revaloració de l’instint, de la fe, de la intuïció irracionalista”. En pintura, aquest moviment se centra en el retrat i en el paisatge. Enllà d’aquests lleus trets comuns, els pintors modernistes catalans presenten diferències molt notables entre ells, ja que la idea dominant quant a la creativitat artística era la llibertat d’expressió.
Els pintors modernistes més importants foren Santiago Rusiñol i Ramón Casas, tot i que també cal destacar Isidre Nonell i Eliseu Meifrén.
Perquè aprecieu la diferència entre el naturalisme i el modernisme, us mostre primer un quadre del pintor naturalista Honoré Daumier, on podreu adonar-vos que ens trobem davant d’una pintura fortament compromesa amb les classes baixes.
En canvi, en les pintures modernistes que penge a continuació, el compromís és més artístic que no social: el que busca el pintor és aprofundir en la individualitat dels personatges retratats, tot i que es tracte d’éssers marginals. Per altra banda, quan es tracta de paisatges, el que domina és l’enlluernament davant d’una natura més espiritual que no física.
Santiago Rusiñol
Santiago Rusiñol
Eliseu Meifrén
Ramón Casas
Isidre Nonell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada