dilluns, 3 de juny de 2013

JUSTÍCIA I REALITAT

La Justícia, amb majúscules, és representada amb els ulls embenats, per destacar un dels seus trets essencials, que és la imparcialitat. Però la Justícia no pot ignorar mai les circumstàncies de cada cas concret, la ponderació de les quals resulta fonamental per a ser just. Millor fóra dir, per tant, que a la Justícia li tapen els ulls perquè puga veure més enllà del que ho faria si tan sols es refiara de l'aparença de les coses i no fóra capaç d'esbrinar allò que ha de ser més important: fer la justícia, amb minúscules, en cada cas concret.
Hi ha, doncs, una “Justícia”, que es mou en el terreny dels grans principis; i una “justícia”, que –en ser conscient de les debilitats i les necessitats humanes– sap adaptar-se a la realitat, és a dir, a la vida. I això, és clar, exigeix d'un gran esforç per part dels encarregats d'administrar-la, tant pel que fa a la seua formació teòrica, com a l'experiència i sensibilitat. Tots aquest factors juguen a favor, en un moment donat, de trobar la solució més encertada i que millor resolga els conflictes que es plantegen tant entre les persones, com entre els interessos privats i els públics.
Val a dir que no és la meua intenció descarregar la responsabilitat de la justícia tan sols en els jutges i magistrats, ja que són molts els qui estan implicats en aquesta tasca: funcionaris, governants, parlamentaris, periodistes, professionals diversos. Al capdavall, tots aquells que amb la seua actuació condicionen els drets dels altres o esdevenen depositaris de la seua confiança perquè els ajuden a resoldre els seus problemes vitals.
Últimament s’estan produint algunes resolucions judicials que suposen un canvi de criteri respecte a actuacions anteriors, que eren més comprensives amb els poderosos. Així, hi ha procediments que s’havien arxivat i ara s’han reobert. Fa l’efecte que el que abans es permetia, ja no s’accepta, però els comportaments són tan nefastos i rebutjables ara com abans, i és evident que si s’haguera atacat el mal més aviat, s’haurien evitat molts dels escàndols que avui ens aclaparen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada