dijous, 4 de juliol del 2019

L'ORIGINALITAT DE GAUDÍ

Tot artista busca tenir una veu pròpia a través de la qual poder canalitzar la seua creativitat. Perquè pot existir l’impuls creatiu, la possessió d’idees engrescadores, el perfeccionament tècnic, però res d’això no serà suficient per aconseguir l’excel·lència artística si un no és capaç d’expressar-se d’una manera característica, que la diferencie dels altres.
Per tant, tot artista ha d’aconseguir una certa originalitat, però ho ha de fer d’una manera equilibrada, natural, com una conseqüència lògica de la seua personalitat i no com una exacerbació del seu jo. Sobre l’originalitat, Gaudí va fer algunes reflexions molt interessants, com ara: “l'originalitat no s'ha de buscar", ja que considerava que llavors corria el perill d'esdevenir extravagància. No és difícil, doncs, endevinar que -en la seua concepció de l'art- calia defugir la sofisticació i retornar a l'origen, que és tant com reivindicar “la simplicitat de les primeres solucions”.
Certament, el gran arquitecte modernista va ser plenament coherent amb aquestes idees. Per això, el que més sorprén de la seua obra és l’aparent senzillesa, malgrat el seu barroquisme. En efecte, les seues obres modernitzen una tradició mil·lenària, però no ho fan mitjançant solucions rebuscades, sinó adreçant la mirada vers la natura. Així, Gaudí considerava que “el gran llibre, sempre obert i que hem de fer un esforç per llegir, és el de la Naturalesa, i els altres llibres es prenen a partir d'ell, i en ells es troben els errors i males interpretacions dels homes”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada