dijous, 30 de gener del 2020

SOBRE INTERNET

Umberto Eco va proferir paraules molt dures contra Internet: "El drama d'Internet és que ha promogut el ximple del poble al nivell de portador de la veritat". I per reblar el clau hi afegia cruament que "les xarxes socials donen el dret de paraula a una munió d'imbècils que abans parlaven tan sols al bar després d'un got de vi, sense perjudicar a la col·lectivitat". La diferència entre ara i abans rau en què, ara, els imbècils tenen "el mateix dret de paraula que un premi Nobel". Per això, Eco identificava Internet amb la invasió dels imbècils.
Hi ha qui ha vist en estes paraules un cert elitisme. Al capdavall, resulta evident, i Eco no ho negava, que Internet eixampla la llibertat d'expressió, ja que tothom pot opinar i donar a conéixer el que vol dir a través de la xarxa. Este seria, sens dubte, l'efecte positiu d'Internet. Però feia molt bé Eco de prevenir-nos de les conseqüències negatives que pot tenir l'ús i abús acrític d'Internet.
Perquè una cosa és facilitar la llibertat d'expressió i oferir noves possibilitats de comunicació a la gent, i una altra ben distinta que qualsevol despropòsit llançat a la xarxa es convertisca en una notícia a la qual tothom presta interés.
Jo crec que sempre hi ha hagut persones sense trellat que han tingut l'habilitat de fer-se escoltar. Ara, però, gràcies a Internet estes persones poden arribar a un públic més extens. Per tant, el destrellat és premiat per la xarxa, d'entrada, en proporcionar a l'emissor un major número potencial d'acòlits. I no és este l'únic premi, perquè també n'hi ha un altre de tipus qualitatiu: em fa l'efecte que tota informació, pel mer fet de circular per Internet compta amb un prestigi afegit, i això ja resulta més preocupant, perquè hi ha una predisposició a creure's tot el que hi circula.
S'explica que un intel·lectual de la importància d'Eco ens previnguera dels riscos que comporta obrir la ment, sense les reserves necessàries, a Internet. I és que no cal oblidar una qüestió fonamental: el que busca la gent quan navega per la xarxa, majoritàriament, és passar l'estona, no informar-se rigorosament. Milions de persones dediquen hores i hores a jugar o distraure's amb els continguts que li ofereix Internet. Tanmateix, no és un joc innocent, perquè qui entra a la xarxa s'exposa a la manipulació, i els qui manipulen saben que poden accedir fàcilment a la ment de persones crèdules, desinformades, sense ganes de pensar, que són víctimes propícies per aconseguir els seus propòsits (o millor fóra dir, en este cas, despropòsits).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada